naar inhoud

Wijndomein Kraeyenberg

Een authentieke wijngaard in Beersel:

In Beersel, op een boogscheut van Brussel, lagen 6 hectare weiden, boomgaarden, bossen, beekjes en braakland sinds jaren onaangeroerd. Uitkijkend over de vallei van de Zenne op hellingen en grote open vlaktes, is het terrein gunstig voor het telen van wijnstokken in optimale omstandigheden.

Onze droom was dit domein om te vormen tot een wijndomein en een lokale wijnproductie met behoud van de authenticiteit en de biologische diversiteit op te starten. De komst en de ontwikkeling van nieuwe hybride druivenrassen die resistent zijn tegen ziekten en een minimale interventie vergen, dragen bij tot deze dubbele doelstelling: de aanleg van een gezonde wijngaard zonder andere hulpmiddelen dan die van het werktuig en een biologische kwaliteitsproductie in symbiose met het milieu.

De wijnstokken:

Mei 2019: het project wordt werkelijkheid met de aanplant van 5200 wijnstokken op 4 percelen:

  • 1900 wijnstokken van Johanniter: compacte trossen met gele kleur, geeft een wijn die lijkt op Riesling, gestructureerd, discreet fruitig met een lichte bitterheid en aroma's van citrus of peer.
  • 1500 wijnstokken Souvigner gris: vlezige trossen met grijs-roze kleur; geeft een volle wijn met een goede zuurbasis en aroma's van meloen, perzik of groene appel.
  • 1200 wijnstokken van Bronner: groenig witte druiven. Levendig en adstringerend is ideaal voor mousserende wijnen.
  • 660 wijnstokken Muscaris: geelgroene druif, geeft een fruitige muskaatwijn met citrusaroma's en rokerige en kruidige tonen.

Na een eerste volledige cyclus is de wijnstok krachtig en gezond. De eerste druiven worden geoogst. Het huidige doel is de wijnstokken te versterken voordat er wijn wordt gemaakt.

Het domein Krayenberg heeft ook een boomgaard die meer dan een ton appels per jaar voortbrengt, waarvan de mix van variëteiten een zuiver sap oplevert; geen behandeling aan de bomen, geen toevoeging in de flessen.

Toekomstige projecten omvatten de installatie van bijenkorven, de ontwikkeling van een wateropvang- en zuiveringsbassin, de aanleg van een groentetuin, de ontwikkeling van ontmoetingsplaatsen, bezoeken en educatieve projecten...

Praktische informatie voor een bezoek:

Openingsuren: donderdagnamiddag en vrijdag 9:30 tot en met zondag 18:00.

U kan uw bezoek aanvragen via 0478780176 of krayenberg@info.be  

Appelsap kan u kopen tijdens de openingsuren.

Wijnverkoop vanaf 2023

Meer informatie: Facebook @Domaine du Kraeyenberg