naar inhoud

Typisch Beersel!

Lambiekbieren

Het artisanale brouwproces van lambiekbieren is een eeuwenoude traditie waarbij het bier spontaan gist en rijpt op houten vaten. In het begin van de 20ste eeuw telde elke gemeente wel meerdere lambiekbrouwerijen. Vele cafés en restaurants hadden een eigen brouwerij waar ze hun eigen lambiekbier produceerden en aanboden aan de klanten.

Vandaag zijn er in het Pajottenland en de Zennevallei verschillende artisanale brouwerijen en stekerijen actief. De Beerselse brouwerijen en stekerijen zijn: Oud Beersel en Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel en Geuzestekerij Hanssens Artisanaal uit Dworp. Ontdek meer over de ambachtelijke lambiekbieren in het Biercentrum “De Lambiek”!

Mandjeskaas

Naast de cultuur van de lambiekbieren heeft Beersel nog een andere bekende specialiteit, de Beerselse plattekaas ofwel “mandjeskaas”. Het maken van deze mandjeskaas is een ambachtelijk en arbeidsintensief proces waarbij heel wat vakkennis en vooral veel geduld komt kijken. Mandjeskaas heeft in Beersel en omstreken een zeer rijke geschiedenis. Tot kort voor de Tweede Wereldoorlog waren er nog bijna 150 producenten van deze kaassoort bekend. Vandaag wordt de artisanale kaas enkel nog gefabriceerd door Kaasmakerij Walschot uit Beersel. Al vijf generaties lang wordt hier mandjeskaas gemaakt, puur vakmanschap dus! Ontdek meer over deze artisanale kaasmakerij en haar producten op de Facebook pagina.

A:  Kaasmakerij Walschot, Steenweg op Ukkel 161, B-1650 Beersel
T: +32 (0)2 331 03 51
M: walschot.nv@skynet.be